aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Makaron z tuńczykiem

Na rozgrzanej oliwie przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę.  Dodajemy posiekany czosnek oraz papryczkę chilli,  przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem cytrynowym. Całość chwilkę przesmażamy. Na patelnię dodajemy  pomidory z puszki.. Całość dusimy aż nadmiar płynu odparuje. Wtedy dodajemy odsączonego tuńczyka i mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy.

Składniki:

  • 250 g makaronu (np. penne lub inny ulubiony)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili pozbawiona pestek
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cytrynowy
  • pomidory z puszki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwa do smażenia