aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Keks pod śniegową pierzynką

Migdały i orzechy siekamy i mieszamy z resztą bakalii. Dodajemy dwie łyżki mąki i ponownie mieszamy. Resztę mąki  przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę. Partiami dodajemy mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy całość.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez około 30 minut.

W między czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy je na ciasto i ponownie zapiekamy przez około 30 minut.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 dag bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane skórki pomarańczy, figi)
  • garść orzechów
  • garść migdałów

BEZA:

  • 4 białka
  • 1 szkl cukru