Migdały i orzechy siekamy i mieszamy z resztą bakalii. Dodajemy dwie łyżki mąki i ponownie mieszamy. Resztę mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, po czym dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę. Partiami dodajemy mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C przez około 30 minut.
W między czasie białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wykładamy je na ciasto i ponownie zapiekamy przez około 30 minut.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 dag bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane skórki pomarańczy, figi)
- garść orzechów
- garść migdałów
BEZA:
- 4 białka
- 1 szkl cukru