aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przekąski Przepisy

Sałatka śledziowa z żurawiną

Śledzie moczymy w mleku przez około godzinę. Następnie osuszamy je i kroimy w niewielką kostkę. Cebulę i pora  szatkujemy. Jabłka kroimy w zgrabną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajmy porządną garść żurawiny suszonej. Do sałatki dodajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, mieszamy wszystko. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki.

Składniki:

  • 5 – 6 płatów śledziowych
  • mleko
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 jabłka winne
  • biała część niedużego pora
  • duża garść żurawiny suszonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz