Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy kolejne dwa białka i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijani a stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i za pomocą szpatułki łączymy wszystkie składniki.
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 min.
Biszkopt studzimy i przekrajamy na pół.
Cappucicno orzechowe rozrabiamy w 2 szklankach wody, po czym dzielimy na 3 równe części.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w mniej niż pół szkl wody. Żółtka, cukier i margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę a następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka waniliowego i mleko w proszku. Na koniec powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując aby masa się nie zważyła.
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1 częścią cappuccino, a następnie wykładamy część masy. Na kremie układamy biszkopty namoczone w drugiej części cappuccino i na to kolejną część kremu. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu nasączonego trzecią częścią cappuccino. Wierzch ciasta przesmarowujemy resztką kremu i posypujemy kakao.
Składniki:
BISZKOPT:
- 7 jajek
- 2 białka
- 7 łyżek mąki pszennej ( z czubkiem)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli do białek
KREM:
- 1/2 opakowania mleka w proszku
- 4 serki homogenizowane
- 2 żółtka
- 1 szkl cukru pudru
- 1 1/2 margaryny Kasi
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w mniej niż pół szkl wody
- opakowanie cappuccino orzechowego
- 2 szklanki wody
- kakao do posypania