aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Ciasto cappuccino

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy kolejne dwa białka i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijani a stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki  i za pomocą szpatułki łączymy wszystkie składniki.

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 min.

Biszkopt studzimy i przekrajamy na pół.

Cappucicno orzechowe rozrabiamy w 2 szklankach wody, po czym dzielimy na 3 równe części.

2 łyżki żelatyny rozpuszczamy  w mniej niż pół szkl wody. Żółtka, cukier i margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę a następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka waniliowego i mleko w proszku. Na koniec powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując aby masa się nie zważyła.

Pierwszy blat biszkoptu nasączamy 1 częścią cappuccino, a następnie wykładamy część masy. Na kremie układamy biszkopty  namoczone w drugiej części cappuccino i na to kolejną część kremu. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu nasączonego trzecią częścią cappuccino. Wierzch ciasta przesmarowujemy resztką kremu i posypujemy kakao.

Składniki:

BISZKOPT:

  • 7 jajek
  • 2 białka
  • 7 łyżek mąki pszennej ( z czubkiem)
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli do białek

KREM:

  • 1/2 opakowania mleka w proszku
  • 4 serki homogenizowane
  • 2 żółtka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 1/2 margaryny Kasi
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w mniej niż pół szkl wody

 

  • opakowanie cappuccino orzechowego
  • 2 szklanki wody
  • kakao do posypania