Zupa wiśniowa

Opłukane wiśnie zalewamy litrem wody, dodajemy cynamon i goździki, gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sito, odrzucamy pestki i korzenie, doprawiamy sokiem z cytryny oraz cukrem i zagotowujemy.

Mleko mieszamy z budyniem, po czym dodajemy je do zupy mieszając. Ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by pozbyć się surowego smaku proszku budyniowego. Odstawiamy do ostygnięcia.

Zupę przed podaniem łączymy ze spienioną śmietaną. Można podawać zarówno na chłodno jak i na ciepło z biszkoptami lub makaronem.

Składniki:

  • 2 szklanki wiśni
  • 1/2 szkl soku wiśniowego ( nie syropu)
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • cukier
  • łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szklanka słodkiej śmietany
  • 3 łyżki zimnego mleka

zdjęcie: pixabay