Opłukane wiśnie zalewamy litrem wody, dodajemy cynamon i goździki, gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sito, odrzucamy pestki i korzenie, doprawiamy sokiem z cytryny oraz cukrem i zagotowujemy.
Mleko mieszamy z budyniem, po czym dodajemy je do zupy mieszając. Ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 2 minuty, by pozbyć się surowego smaku proszku budyniowego. Odstawiamy do ostygnięcia.
Zupę przed podaniem łączymy ze spienioną śmietaną. Można podawać zarówno na chłodno jak i na ciepło z biszkoptami lub makaronem.
Składniki:
- 2 szklanki wiśni
- 1/2 szkl soku wiśniowego ( nie syropu)
- kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- cukier
- łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego
- szklanka słodkiej śmietany
- 3 łyżki zimnego mleka
zdjęcie: pixabay