Garus- staropolska zupa owocowa

Umyte owoce kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne i zalewamy 1 l wody. Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy do momentu aż owoce będą miękkie. Jeszcze gorące przecieramy przez sito.

Do gotowego przecieru dodajemy cukier i w razie konieczności doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, po czym zagotowujemy.

Do mleka dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Całość ubijamy do momentu aż składniki się połączą a płyn spieni. Łączymy z przetartymi owocami, ponownie zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez około 3 minuty, by pozbyć się surowego smaku mąki.

Garus podawano z na ciepło z pokruszonym czerstwym ciastem biszkoptowym lub z pokrojonym w cienkie paseczki naleśniki.

Składniki:

  • 4 duże soczyste jabłka
  • 4 duże gruszki
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • 3 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • szklanka pełnego mleka
  • 2 żółtka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

zdjęcie: pixabay