Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Polędwiczkę myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z olejem oraz z czosnkiem ok 1-2 minut z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy sosem z patelni i pieczemy przez 20 minut (w połowie pieczenia należy przewrócić polędwiczkę na drugą stronę).
Wino wraz ze śmietanką podgrzewamy, doprawiamy solą i marynowanym zielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
Upieczoną polędwiczkę kroimy w plastry i podajemy z sosem z zielonym pieprzem.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- łyżka masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- szklanka śmietanki 30%
- ząbek czosnku
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
zdjęcie: pixabay