aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Polędwiczki w sosie śmietanowym z zielonym pieprzem

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Polędwiczkę myjemy, oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z olejem oraz z czosnkiem ok 1-2 minut z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy sosem z patelni i pieczemy przez 20 minut (w połowie pieczenia należy przewrócić polędwiczkę na drugą stronę).

Wino wraz ze śmietanką podgrzewamy, doprawiamy solą i marynowanym zielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.

Upieczoną polędwiczkę kroimy w plastry i podajemy z sosem z zielonym pieprzem.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietanki 30%
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu

zdjęcie: pixabay