Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Oprószamy pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem przez około 2 minuty z obu stron. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy szklanką wina i dokładamy suszone śliwki. Całość dusimy około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Można w trakcie dolewać troszkę wina by mięso nie przywierało.
Kiedy mięso będzie miękkie doprawiamy całe danie solą i pieprzem. Na patelnię do sosu dolewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Chwilkę gotujemy. Polędwiczkę podajemy z sosem śliwkowym .
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 1/2 szkl suszonych śliwe
- 200 ml śmietanki 30%
- łyżka masła
- łyżka oleju
- sól
- pieprz
Zdjęcie: pixabay