aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym

Mięso myjemy, osuszamy  i kroimy w plastry. Oprószamy pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem przez około 2 minuty z obu stron. Gdy mięso będzie rumiane podlewamy szklanką wina i dokładamy suszone śliwki. Całość dusimy około pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Można w trakcie dolewać troszkę wina by mięso nie przywierało.

Kiedy mięso będzie miękkie doprawiamy całe danie solą i pieprzem. Na patelnię do sosu dolewamy śmietankę i dokładnie mieszamy. Chwilkę gotujemy. Polędwiczkę podajemy z sosem śliwkowym .

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa ok. 350 g
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1/2 szkl suszonych śliwe
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie: pixabay