Warzywa myjemy i kroimy w zgrabne kawałki (poza brukselką). Na połowie oleju podduszamy warzywa, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na reszcie oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia z warzywami. Dodajemy tymianek. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy pół szklanki wody, mieszamy. Powstały sos przelewamy do mięsa z warzywami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- biała cebula
- 200 g brukselki
- kilka marchewek
- opcjonalnie 1-2 bataty
- sól
- pieprz
- tymianek ( świeży lub suszony)
- 4 łyżki oleju
zdjęcie: pixabay