aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Polędwiczki pieczone z warzywami

Warzywa myjemy i kroimy w zgrabne kawałki (poza brukselką). Na połowie oleju podduszamy warzywa, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Mięso myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na reszcie oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia z warzywami. Dodajemy tymianek. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy pół szklanki wody, mieszamy. Powstały sos przelewamy do mięsa z warzywami. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • biała cebula
  • 200 g brukselki
  • kilka marchewek
  • opcjonalnie 1-2 bataty
  • sól
  • pieprz
  • tymianek ( świeży lub suszony)
  • 4 łyżki oleju

zdjęcie: pixabay