Żółtka z cukrem, cukier waniliowy i miąższem z laski wanilii. ustawiamy nad kąpielą wodną i ucieramy. Puszystą masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajmy do niej serek mascarpone po łyżce, ucierając (pamiętajmy by ser miał temp. pokojową). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Do mocnej kawy dodajemy likier. Zanurzamy w niej biszkopty i układamy na dnie pucharków (po 2-3 ciasteczka). Na biszkopty dajemy trochę masy, po czym znowu nasączone kawą biszkopty i ponownie masę- tak wypełniamy pucharki. Całość dekorujemy pokruszonymi biszkoptami, kakao i listkami mięty lub melisy.
Składniki:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 laska wanilii
- 600 g mascarpone
- 1 filiżanka kawy
- 1 kieliszek likieru migdałowego
- okrągłe biszkopty
- kakao
- mięta lub melisa do dekoracji