Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną (ta musi być w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na chwilę.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej zimne masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Zbieramy wszystko w kopczyk, na środku robimy dołek gdzie wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i drożdże ze śmietaną i zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy wałek, owijamy folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na okrągłe placki, o szerokości cieńszej niż na pierogi. Każdy krążek ciasta dzielimy na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dajemy trochę marmolady i zwijamy w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawijamy tak, by powstał zgrabny rogalik. Gotowe rogaliki układamy na wysmarowanej masłem blasze. Pieczemy w temperaturze 180°C na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Składniki:
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- marmolada różana