Diabelska tarta z chorizzo i chilli

Składniki ciasta siekamy, zagniatamy i odkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C do zezłocenia.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy serek, na nim układamy plastry kiełbasy, pokrojoną paprykę oraz kawałki papryki chilli ( uprzednio pozbywając się pestek). Oprószamy solą.

Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem i gotową masą zalewamy tartę. Pieczemy około 35-40 minut.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

FARSZ:

  • 200 g serka ricotta
  • 250 g kiełbasy chorizzo
  • 2 strączki papryczki chilli
  • sól

ZALEWA:

  • 3 jajka
  • 2/3 szkl śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

zdjęcie: pixabay