Składniki ciasta siekamy, zagniatamy i odkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C do zezłocenia.
Szpinak podduszamy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chłodzimy. Do szpinaku dodajemy posiekaną bazylię. Nadzienie szpinakowo- bazyliowe wykładamy na podpieczony spód, następnie układamy plastry jajek a na końcu plastry mozarelli.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy i wylewamy na tartę.
Pieczemy jeszcze ok. 35-40 minut, aż sos się zetnie a ser zrumieni.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- jajko
FARSZ:
- torebka liści szpinaku lub pół opakowania mrożonego szpinaku
- 2 pęczki bazylii
- 2 jajka na twardo
- kulka mozarelli
- olej
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
ZALEWA:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki śmietany 18%
- sól
- pieprz