aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przekąski Przepisy

Tarta szpinakowo- bazyliowa z jakjkiem

Składniki ciasta siekamy, zagniatamy i odkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C do zezłocenia.

Szpinak podduszamy na oleju, doprawiając solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chłodzimy. Do szpinaku dodajemy posiekaną bazylię. Nadzienie szpinakowo- bazyliowe wykładamy na podpieczony spód, następnie układamy plastry jajek a na końcu plastry mozarelli.

Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy i wylewamy na tartę.

Pieczemy jeszcze ok. 35-40 minut, aż sos się zetnie a ser zrumieni.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • jajko

FARSZ:

  • torebka liści szpinaku lub pół opakowania mrożonego szpinaku
  • 2 pęczki bazylii
  • 2 jajka na twardo
  • kulka mozarelli
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

ZALEWA:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz