Tarta brokułowa z serem pleśniowym

Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto. Odkładamy na ok. 30 min do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na brytfankę. Spód tarty nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 25 min. w temperaturze 180°C.

Brokuł rozdzielmy na mniejsze różyczki i blanszujemy. Rozkładamy na podpieczonym spodzie. Równomiernie rozkładamy także ser pleśniowy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka łączymy ze śmietaną, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Gotową masę wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez około 25 minut, aż masa się zetnie.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • jajko
  • szczypta soli

FARSZ:

  • brokuł
  • 250 g sera pleśniowego
  • sól
  • pieprz

ZALEWA:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

zdjęcie: pixabay