Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto. Odkładamy na ok. 30 min do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na brytfankę. Spód tarty nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 25 min. w temperaturze 180°C.
Brokuł rozdzielmy na mniejsze różyczki i blanszujemy. Rozkładamy na podpieczonym spodzie. Równomiernie rozkładamy także ser pleśniowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka łączymy ze śmietaną, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Gotową masę wylewamy na tartę i pieczemy jeszcze przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- jajko
- szczypta soli
FARSZ:
- brokuł
- 250 g sera pleśniowego
- sól
- pieprz
ZALEWA:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
zdjęcie: pixabay