aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przekąski Przepisy

Sorbet truskawkowy

Truskawki i sok z cytryny blendujemy. Przekładamy do naczynia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zredukujemy masę do połowy. Lekko studzimy i przecieramy przez sito by pozbyć się pestek. Taką przetartą masę studzimy.

W między czasie do rondla o grubym dnie dodajemy cukier, glukozę i wodę. Całość wolno podgrzewamy aż syrop stanie się klarowny. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia i studzimy.

Wystudzony syrop łączymy z wystudzonym i truskawkami. Dobrze chłodzimy.

Schłodzoną masę ubijamy w maszynce do lodów, aż będzie niemal sztywna, po czym przekładamy do odpowiedniego pojemnika. Sorbet możemy też zamrażać w płytkim pojemniku, ubijając w czasie mrożenia 2-3 razy.

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • sok z dużej cytryny
  • 200 ml wody
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki glukozy w płynie