Truskawki i sok z cytryny blendujemy. Przekładamy do naczynia, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zredukujemy masę do połowy. Lekko studzimy i przecieramy przez sito by pozbyć się pestek. Taką przetartą masę studzimy.
W między czasie do rondla o grubym dnie dodajemy cukier, glukozę i wodę. Całość wolno podgrzewamy aż syrop stanie się klarowny. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia i studzimy.
Wystudzony syrop łączymy z wystudzonym i truskawkami. Dobrze chłodzimy.
Schłodzoną masę ubijamy w maszynce do lodów, aż będzie niemal sztywna, po czym przekładamy do odpowiedniego pojemnika. Sorbet możemy też zamrażać w płytkim pojemniku, ubijając w czasie mrożenia 2-3 razy.
Składniki:
- 500 g truskawek
- sok z dużej cytryny
- 200 ml wody
- 250 g cukru
- 3 łyżki glukozy w płynie