aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przekąski Przepisy Śniadania

Muffiny ze szpinakiem

Szpinak siekamy, chwilkę przesmażamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy odrobinę wody i dusimy przez około 5 minut. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Kruszymy ser feta.

Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, a w drugim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i olejem. Suche i mokre składniki dokładnie łączymy, dodajemy szpinak i ser feta i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy do muffinek do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Składniki:

  • 350 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • pół szklanki oleju
  • 120 g sera feta
  • 250 g szpinaku
  • ząbek czosnku