aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przekąski Przepisy Śniadania

Muffiny z suszonymi pomidorami i cheddarem

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi i solą. Jajka ubijamy z mlekiem i roztopionym masłem. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ser i paprykę kroimy w niewielką kostkę, a pomidory suszone w paski. Dymkę siekamy. Dodajemy wszystko do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do foremek do muffin do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 200°C.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 125 g masła
  • kilka pomidorów suszonych
  • pół kostki sera cheddar
  • posiekana dymka lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz