Schab i papryki kroimy w sporą kostkę. Na rozgrzanym oleju przesamżamy mięso. W trakcie dorzucamy paprykę i chwilkę smażymy, mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru oraz przyprawy. Całość mieszamy.
Makaron gotujemy al dente. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy do niej odcedzony makaron. Posypujemy świeżymi listkami rozmarynu. Szybko mieszamy i przekładamy makaron na talerze, tworząc gniazda. Na środku każdego układamy mięso z papryką.
Składniki:
- 40 dag makaronu wstążki
- papryka czerowna
- papryka pomarańczowa
- papryka żółta
- 20 dag schabu
- koncentrat pomidorowy
- sól
- pieprz
- papryka ostra mielona
- łyżka cukru
- olej słonecznikowy
- 4 łyżki oliwy
- listki świeżego rozmarynu