Blat czekoladowo- orzechowy: 60 g czekolady mlecznej łamiemy na kawałki i razem z 60 g masła roztapiamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu mieszamy 60 g zmielonych migdałów (lub orzechów), 1 łyżeczkę kakao, szczyptę soli i 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Do czekolady z masłem dodajemy jajko i mieszamy przy użyciu trzepaczki. jajko. Dodajemy mieszankę orzechową dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Tortownicę (średnica 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Czy ciasto jest gotowe możemy sprawdzić przy pomocy patyczka- jeśli po nabiciu nim ciasta patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
Czynności powtarzamy przy kolejnych dwóch blatach.
Z pomarańczy wyciskamy sok, odmierzając 250 ml. W 5 łyżkach soku pomarańczowego namaczamy żelatynę i odstawiamy ją na około 5 minut.
Pozostały sok gotujemy z cukrem. Odstawiamy na kilka sekund, po czym zalewamy nim żelatynę i mieszamy by ta się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wkładamy do lodówki by sok zaczął lekko tężeć.
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym łączymy ją delikatnie z tężejącym sokiem pomarańczowym.
Na pierwszym blacie zaciskamy obręcz tortownicy i wykładamy nie niego połowę kremu pomarańczowego. Wykładamy drugi blat, na niego resztę kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Tak złożony tort przekładamy do lodówki by krem dokładnie stężał (co najmniej 2 godziny).
W tym czasie przygotowujemy ganache: śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Mieszamy by czekolada dobrze się rozpuściła i zmieszała dokładnie ze śmietaną. Odstawiamy na bok by masa wystygła i lekko zgęstniała.
Boki i górę tortu smarujemy ganache i ponownie wstawiamy go do lodówki.
Na końcu przygotowujemy polewę czekoladową: na małej mocy palnika podgrzewamy śmietankę wraz z pokruszoną czekoladą i mieszamy by powstała gładka czekoladowa masa. Wtedy ściągamy garnek z palnika a do masy dodajemy masło i mieszamy by się rozpuściło. Polewę studzimy. Lekko gęstniejącą oblewamy tort, zaczynając od góry, by mogła swobodnie spłynąć po bokach. Tort dekorujemy ulubionymi słodkościami lub owocami i odstawiamy ponownie do lodówki by polewa stężała.
Składniki:
Ciasto czekoladowo- orzechowe (składniki na 3 blaty):
- 180 g czekolady mlecznej
- 180 g masła
- 180 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka (rozmiar M)
- 3 łyżeczki kakao
Krem pomarańczowy:
- 250 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy (potrzeba 4 pomarańcze)
- 50 g cukru
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 4,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 6 listków żelatyny)
Ganache:
- 100 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
Polewa czekoladowa:
- 40 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 12 g masła
Do dekoracji:
- ulubione słodkości- np.orzechy w czekoladzie, batoniki Kinder Bueno lub owoce