aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Bezglutenowe babeczki cynamonowo-jabłkowe

Masło podgrzewamy na patelni. Jabłka myjemy obieramy i kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Odważamy 200 g i dorzucamy do roztopionego masła  i  dusimy na części masła do miękkości. W trakcie podlewamy je calvadosem i dalej gotujemy, aż cały płyn odparuje .

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Zagłębienia formy do muffinów natłuścić masłem (albo włożyć do nich papilotki)

Do masy z żółtek dodać mączkę migdałową, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać wszystko z pianą i duszonymi jabłkami. Foremki napełnić ciastem i ok. 30 min.

Żółtka oddzielamy  od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym masłem, dodajemy erytrytol i mieszamy masę, aż słodzik się rozpuści. Do masy z żółtek dodajemy mączkę migdałową, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy wszystko z pianą i uduszonymi, przestudzonymi jabłkami. Foremki do muffinek smarujemy masłem lub wkładamy papilotki, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170° C ok. 30 min.

Wystudzone babeczki posypujemy zmiksowanym erytrytolem.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 85g miękkiego masła
  • 2 łyżki calvadosu (może być inne wino jabłkowe)
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 200g mąki migdałowej (można ją zastąpić zmiksowanymi na sypko migdałami)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu