Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, ksylitol i cynamon, ponownie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Na koniec łączymy delikatnie obie masy.
Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wykładamy masę na omlet, wyrównujemy, przykrywamy i na średnim ogniu smażymy do momentu, aż spód się zetnie. Omlet delikatnie zsuwamy na talerz, przykładamy do niego od góry patelnię i odwracając przekładamy omlet z powrotem na patelnię, surową stroną do dołu. W ten sposób smażymy go jeszcze ok 1-2 minut by druga strona się ścięła.
Gotowy omlet podajemy z ulubionymi owocami. Można go polać odrobiną syropy a agawy lub miodu oraz oprószyć cynamonem.
Składniki:
- 1 duże jajko
- 1 łyżka wody
- 25 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka ksylitolu
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- owoce do podania
- miód lub syrop z agawy
- cynamon