aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przepisy Śniadania

Owsiany omlet z owocami

Żółtko oddzielamy od białka.  Do żółtka dolewamy wodę i mieszamy. Następnie dodajemy  płatki owsiane, ksylitol i cynamon, ponownie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę. Na koniec łączymy delikatnie obie masy.

Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wykładamy masę na omlet, wyrównujemy, przykrywamy i na średnim ogniu smażymy do momentu, aż spód się zetnie. Omlet delikatnie zsuwamy na talerz, przykładamy do niego od góry patelnię i odwracając przekładamy omlet z powrotem na patelnię, surową stroną do dołu. W ten sposób smażymy go jeszcze ok 1-2 minut by druga strona się ścięła.

Gotowy omlet podajemy z ulubionymi owocami. Można go polać odrobiną syropy a agawy lub miodu oraz oprószyć cynamonem.

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka wody
  • 25 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
  • owoce do podania
  • miód lub syrop z agawy
  • cynamon