aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Napoje Przepisy

Lemoniada cytrynowa z pomarańczą i miętą

Cytrusy porządnie umyć i sparzyć. Jedną pomarańczę i jedną cytrynę pokroić na półplasterki lub ósemki, włożyć do dzbanka, lekko ugnieść, posypać ksylitolem i kardamonem. Dołożyć gałązkę mięty i wymieszać. Dzbanek z owocami przełożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wlać zimną wodę, dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, sok z cytryny oraz limonki. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kostki lodu.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 1 litr zimnej wody
  • ksylitol do smaku ( ksylitol można zastąpić cukrem)
  • gałązka mięty
  • szczypta kardamonu
  • kilka kostek lodu.

zdjęcie: pixabay