Beziki z kremem

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami wsypujemy cukier i ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy takiej samej wielkości niewielkie bezy, zachowując odstępy ponieważ bezy w trakcie pieczenia urosną. Gotowe bezy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 25 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy nawet do dwóch godzin.

Budyń rozrabiamy z mąką w 2/3 szklanki mleka. Resztę mleko gotujemy i wlewamy mleko z budyniem, mieszamy. Masło ucieramy na puch, dodajemy do niego po łyżce ziemnego budyniu i owoce, cały czas miksując. Gotowym kremem przekładamy bezy.

Składniki:

BEZY:

  • 6 białek
  • 320 g cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM:

  • 150 g masła
  • budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • jeżyny lub maliny

zdjęcie: pixabay