Polędwiczkę czyścimy z błon i kroimy na ok. 2 cm plastry. Delikatnie je rozbijamy, nacieramy czosnkiem oraz solimy i pieprzymy. Do garnka z grubym dnem dodajemy masło i oliwę. Na tak rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plastry mięsa z dwóch stron na większym ogniu przez ok. 3 min z każdej strony.
Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i startą marchewkę oraz pokrojonego w kosteczkę pora. Całość smażyć przez ok. 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wlewamy gorący bulion, sos sojowy i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut do miękkości mięsa. W międzyczasie przewracamy mięso na drugą stronę. Na koniec duszenia koniec dodajemy posiekany koperek.
W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z mąką ziemniaczaną i kilkoma łyżkami wywaru z mięsa. Przelewamy do garnka z mięsem, mieszamy i delikatnie podgrzewamy.
Składniki:
- ok. 800 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- kawałek pora
- 500 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki posiekanego koperku