Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i sezam, mieszamy.
Banany rozgniatamy i wraz z masłem orzechowym, olejem i miodem umieszczamy w niedużym garnku i powoli podgrzewamy, by składniki się rozpuściły i dokładnie zmieszały ze sobą.
Gotową masę przekładamy do miski z płatkami i energicznie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut (do uzyskania złotobrązowego koloru).
Jeszcze ciepłą masę kroimy na zgrabne batoniki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią batoniki.
Wystudzone przechowujemy w lodówce.
Składniki:
- 360 g płatków owsianych górskich
- 2 dojrzałe banany
- 6 łyżek miodu
- 6 łyżek masła orzechowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki sezamu
- tabliczka gorzkiej czekolady