aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przekąski Przepisy

Owsiane batony z masłem orzechowym

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i sezam, mieszamy.

Banany rozgniatamy i wraz z masłem orzechowym, olejem i miodem umieszczamy w niedużym garnku i powoli podgrzewamy, by składniki się rozpuściły i dokładnie zmieszały ze sobą.
Gotową masę przekładamy do miski z płatkami i energicznie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut  (do uzyskania złotobrązowego koloru).

Jeszcze ciepłą masę kroimy na zgrabne batoniki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią batoniki.

Wystudzone przechowujemy w lodówce.

Składniki:

  • 360 g płatków owsianych górskich
  • 2 dojrzałe banany
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  •  2 łyżki sezamu
  •  tabliczka gorzkiej czekolady