Pieczony łosoś w sojowo-imbirowej marynacie

Pieczony łosoś w sojowo-imbirowej marynacie

Łososia dzielimy na porcje. Imbir i czosnek kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. W gotowej marynacie zanurzamy łososia i odstawiamy go na godzinę do lodówki.

Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 min. W między czasie podgrzewamy marynatę, z następnie polewamy nią łososia i zapiekamy go ponownie jeszcze 10 minut.

Składniki:

  • filet z łososia (ok 400 g)
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu rybnego (można go pominąć i zastąpić po prostu sosem sojowym)
  • 2 łyżki miodu
  • 5 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka kropel sosu chilli (można zastąpić papryczką chilli)
  • pieprz
  • sól