Łososia dzielimy na porcje. Imbir i czosnek kroimy w drobną kosteczkę lub ścieramy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. W gotowej marynacie zanurzamy łososia i odstawiamy go na godzinę do lodówki.
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 5 min. W między czasie podgrzewamy marynatę, z następnie polewamy nią łososia i zapiekamy go ponownie jeszcze 10 minut.
Składniki:
- filet z łososia (ok 400 g)
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu rybnego (można go pominąć i zastąpić po prostu sosem sojowym)
- 2 łyżki miodu
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- kilka kropel sosu chilli (można zastąpić papryczką chilli)
- pieprz
- sól