Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Przesmażamy, po czym dodajemy do nich szpinak i ponownie smażymy, by odparować nadmiar wody. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.

Łososia kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę przesmażamy  na patelni grillowej po około minucie z każdej strony.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, smarujemy serkiem śmietankowym, wykładamy część szpinaku, na to układamy łososia, ponownie trochę szpinaku i przykrywamy drugim kwadratem ciasta, dociskając by brzegi się skleiły. Wierzch ciasta nacinamy, smarujemy roztrzepanym białkiem. W ten sposób przygotowujemy wszystkie kawałki łososia. Gotowe sakiewki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temp 200°C przez około 25-30 minut.

Składniki:

  • 500 g łososia
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • około 6 średnich pieczarek
  • ząbek czosnku
  • serek śmietanowy (typu Almette)
  • sól
  • pieprz
  • ciasto francuskie
  • białko