Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Przesmażamy, po czym dodajemy do nich szpinak i ponownie smażymy, by odparować nadmiar wody. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.
Łososia kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę przesmażamy na patelni grillowej po około minucie z każdej strony.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, smarujemy serkiem śmietankowym, wykładamy część szpinaku, na to układamy łososia, ponownie trochę szpinaku i przykrywamy drugim kwadratem ciasta, dociskając by brzegi się skleiły. Wierzch ciasta nacinamy, smarujemy roztrzepanym białkiem. W ten sposób przygotowujemy wszystkie kawałki łososia. Gotowe sakiewki układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w temp 200°C przez około 25-30 minut.
Składniki:
- 500 g łososia
- opakowanie mrożonego szpinaku
- około 6 średnich pieczarek
- ząbek czosnku
- serek śmietanowy (typu Almette)
- sól
- pieprz
- ciasto francuskie
- białko