Hamburger w wersji ligt

Hamburger w wersji ligt

Serek odsączyć z nadmiaru serwatki i łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz,  musztardę i wyrabiamy masę. Formujemy 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni grillowej. Podajemy z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, plastrami awokado, kiełkami i sałatą. Dzieciom dodatkowo można dodać plaster sera żółtego.

Składniki:

  • 250 g mielonego udźca z indyka
  • 2 łyżki serka wiejskiego (bez serwatki)
  • ½ łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • sałata ( to można wybrać- lodowa, roszponka czy rukola)
  • kiełki (mogą być np z lucerny lub ostrzejsze z rzodkiewki)
  • pomidor
  • awokado
  • domowy ketchup ( przepis najdziecie tu)