aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przepisy Śniadania

Frittata ze szpinakiem

Rozgrzewamy piekarnik na 180 ° . W tym czasie obsmażamy szpinak z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pierzem. Następnie wbijamy jajka do miseczki dodajemy mleko i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy szpinak w blaszce na tzw. „kupki”. Następnie układamy pomidory i szynkę, które wcześniej kroimy na mniejsze kawałeczki. Na koniec wszystko wszystko zalewamy wymieszanymi jajkami z mlekiem. Wkładamy do piekarnik i pieczemy ok. 15 min. (porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 200 g szpinaku,
    – parę ząbków czosnku,
    – 7 jajek,
    – 4 łyżki mleka,
    – pomidor,
    – 50 g chudej szynki ( ja użyłem schabu pieczonego ),
    – oliwa,
    – sól, pieprz.