Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajmy cukier, mieszamy by się rozpuścił i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, sól, drożdże i dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy je na 30 min by odpoczęło i delikatnie urosło.
W między czasie przygotowujemy farsz:cebulę przesmażamy na roztopionym maśle. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy. Dodajemy mąkę, ponownie chwilkę przesmażamy i wtedy na patelnię dodajemy mleko. Dokładnie całość mieszamy by nie powstały grudki. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego kawałki makreli (pozbawiając ją skóry i ości).
Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty (dno i boki, formę należy wcześniej natłuścić). Na ciasto wykładamy farsz z makrelą. Na tarcie układamy plastry pomidora i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.
Składniki:
CIASTO
- 225 g -mąki
- 15 g drożdży
- ½ łyżeczki cukru
- 135 ml wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
NADZIENIE
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- makrela wędzona
- mozzarella
- 1 – pomidor
- 2 łyżki – mąki
- 1½ szklanki – mleka