aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Tarta z makrelą

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajmy cukier, mieszamy by się rozpuścił i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy olej, sól, drożdże i dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy je na 30 min by odpoczęło i delikatnie urosło.

W między czasie przygotowujemy farsz:cebulę przesmażamy na roztopionym maśle. Gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy. Dodajemy mąkę, ponownie chwilkę przesmażamy i wtedy na patelnię dodajemy mleko. Dokładnie całość mieszamy by nie powstały grudki. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego kawałki makreli (pozbawiając ją skóry i ości).

Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim formę do tarty (dno i boki, formę należy wcześniej natłuścić). Na ciasto wykładamy farsz z makrelą. Na tarcie układamy plastry pomidora i mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.

Składniki:

CIASTO

  • 225 g -mąki
  • 15 g  drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 135 ml  wody
  • ½ łyżeczki  soli
  • 2 łyżki  oliwy

NADZIENIE

  • 1  cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • makrela wędzona
  • mozzarella
  • 1 – pomidor
  • 2 łyżki – mąki
  •  szklanki – mleka