Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami mąkę, żółtka i proszek do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach, tak by składniki się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę, odrywamy papier do pieczenia i zwijamy w rulon.
Marchewkę kroimy w kosteczkę lub cienkie plastry i dusimy z dodatkiem odrobiny wody. Gdy będzie miękka miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier ( można go zastąpić ksylitolem), oraz skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz sok z cytrusów. Mieszamy i ponownie podgrzewamy by masa zgęstniała. Krem lekko studzimy, po czym wykładamy na biszkopt. Roladę zwijamy i odstawiamy by masa zastygła.
Gotowe ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.
Składniki:
- 5 – jajek
- ½ szklanki – mąki pszennej
- ½ szklanki – maki ziemniaczanej
- ½ szklanki – cukru
- 1 łyżeczka – proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 4 – marchewki
- sok i skórka z pomarańczy
- sok z ½ cytryny