aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Rolada z kremem z marchewki

Białka ubijamy  na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodajemy porcjami mąkę, żółtka i proszek do pieczenia i miksujemy na najmniejszych obrotach, tak by składniki się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Upieczone ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę, odrywamy papier do pieczenia i zwijamy w rulon.

Marchewkę kroimy w kosteczkę lub cienkie plastry i dusimy z dodatkiem odrobiny wody. Gdy będzie miękka miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier ( można go zastąpić ksylitolem), oraz skórkę otartą z pomarańczy i cytryny oraz sok z cytrusów. Mieszamy i ponownie podgrzewamy by masa zgęstniała. Krem lekko studzimy, po czym wykładamy na biszkopt. Roladę zwijamy i odstawiamy by masa zastygła.

Gotowe ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Składniki:

  • 5 – jajek
  • ½ szklanki – mąki pszennej
  • ½ szklanki – maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki – cukru
  • 1 łyżeczka – proszku do pieczenia

NADZIENIE

  • 4 – marchewki
  • sok i skórka z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny