Klopsiki cielęce z pistacjami w jogurtowym sosie koperkowym

Klopsiki cielęce z pistacjami w jogurtowym sosie koperkowym

Mięso łączymy z pistacjami, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie łączymy. Formujemy małe kulki. Wywar podgrzewamy  dodając otartą skórkę z cytrynę i sok oraz posiekany koperek. Do wrzącego płynu wkładamy kuleczki i gotujemy przez około 10 minut.

Jogurt roztrzepujemy w miseczce, dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekany koperek oraz łyżkę wywaru i mieszamy .
Klopsiki polewamy sosem. Doskonale smakują z dzikim ryżem, z prażonymi pestkami dyni.

Składniki:

KLOPSY:

  • 200 g chudej cielęciny (cielęcinę można zastąpić indykiem lub kurczakiem)
  • 1 garść wyłuskanych posiekanych pistacji
  • ½ pęczku koperku
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z ¼ cytryny
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz

SOS:

  • 1 mały jogurt
  • skórka z ½ cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka wywaru warzywnego