Mięso łączymy z pistacjami, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie łączymy. Formujemy małe kulki. Wywar podgrzewamy dodając otartą skórkę z cytrynę i sok oraz posiekany koperek. Do wrzącego płynu wkładamy kuleczki i gotujemy przez około 10 minut.
Jogurt roztrzepujemy w miseczce, dodajemy skórkę i sok z cytryny, posiekany koperek oraz łyżkę wywaru i mieszamy .
Klopsiki polewamy sosem. Doskonale smakują z dzikim ryżem, z prażonymi pestkami dyni.
Składniki:
KLOPSY:
- 200 g chudej cielęciny (cielęcinę można zastąpić indykiem lub kurczakiem)
- 1 garść wyłuskanych posiekanych pistacji
- ½ pęczku koperku
- skórka z jednej cytryny
- sok z ¼ cytryny
- wywar warzywny
- sól, pieprz
SOS:
- 1 mały jogurt
- skórka z ½ cytryny
- sok z ½ cytryny
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka wywaru warzywnego