Fasolę zalewamy woda i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Wystudzoną przekładamy do miski blendera, dodajemy syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Bledndujemy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i mielone migdały i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka- jedno ciasteczko to pół łyżki stołowej ( ciasteczka w trakcie pieczenia urosną). Wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Ciasteczka pieczemy e piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Ciasteczka przekładamy z blachy dopiero kiedy ostygną, bo ciepłe są bardzo miękkie. Gotowe ciasteczka można posypać zmielonym ksylitolem lub erytrytolem.
Do ciasteczek można wykorzystać fasolę z puszki, ale trzeba ją dokładnie wypłukać z zalewy. Doskonale smakują, kiedy mielone migdały zastąpimy mielonymi orzechami.
Składniki:
- ok 350 g ugotowanej białej fasoli
- ok 120 g syropu klonowego (można go zastąpić syropem z agawy)
- 25 ml oleju kokosowego rozpuszczonego
- 50 g masła orzechowego
- 60 g mielonych migdałów
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej