aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Migdałowo- orzechowe ciasteczka z białej fasoli (bezglutenowe)

Fasolę zalewamy woda i odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Wystudzoną przekładamy do miski blendera, dodajemy syrop klonowy, masło orzechowe, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. Bledndujemy na gładką masę. Masę przekładamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną i mielone migdały i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka- jedno ciasteczko to pół łyżki stołowej ( ciasteczka w trakcie pieczenia urosną). Wilgotną dłonią wyrównujemy wierzch. Ciasteczka pieczemy e piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Ciasteczka przekładamy z blachy dopiero kiedy ostygną, bo ciepłe są bardzo miękkie. Gotowe ciasteczka można posypać zmielonym ksylitolem lub erytrytolem.

Do ciasteczek można wykorzystać fasolę z puszki, ale trzeba ją dokładnie wypłukać z zalewy. Doskonale smakują, kiedy mielone migdały zastąpimy mielonymi orzechami.

Składniki:

  •  ok 350 g ugotowanej białej fasoli
  • ok 120 g syropu klonowego (można go zastąpić syropem z agawy)
  • 25 ml oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 50 g masła orzechowego
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej