Sałatę umyć i porwać. Ułożyć na niej kawałki pieczonego kurczaka. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (uprzednio na zimny olej lub mało wrzucić zmiażdżone 2 ząbki czosnku i podgrzać, czosnek zdjąć z patelni jak się zrumieni i dopiero wrzucić pieczywo) lub podpiec na blaszce w piekarniku. Grzanki wyłożyć na sałatę z kurczakiem, posypać parmezanem.
Do słoiczka wrzucić żółtko, czosnek przepuszczony przez praskę, sok z cytryny, olej, sól i pieprz, zakręcić i energicznie potrząsać do momentu uzyskania gładkiego sosu. Polać nim sałatę.
Składniki:
- sałata rzymska
- upieczony kurczak, porwany na kawałki
- 3-4 duże kromki chleba ( dobrze smakuje również chleb żytni)
- parmezan
Sos:
żółtko, ząbek czosnku, 6-8 łyżek oliwy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz