aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Klopsiki z migdałami

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso oddzielić od kości, zmielić z namoczoną, odciśniętą bułką i marchewką. W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry. Do masy mięsnej wbić jajko, dodać migdały, kolendrę i doprawić do smaku pieprzem i solą.  Wyrobić i uformować pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące i sezamie i lekko obsmażyć. Podlać wodą i dusić ok. 10 min na wolnym ogniu. Śmietanę zahartować  płynem z duszenia po czym dodać do pulpetów. Zagotować i doprawić. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • ok. 250g mięsa z pieczonego kurczaka
  • ugotowana marchewka
  • 2-3 łyżki solonych migdałów
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • bułka i mleko do namoczenia
  • jajko
  • mąka i sezam do obtoczenia
  • olej
  • ok 2 łyżek kwaśnej śmietany