Bułkę namoczyć w mleku. Mięso oddzielić od kości, zmielić z namoczoną, odciśniętą bułką i marchewką. W moździerzu rozetrzeć ziarna kolendry. Do masy mięsnej wbić jajko, dodać migdały, kolendrę i doprawić do smaku pieprzem i solą. Wyrobić i uformować pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące i sezamie i lekko obsmażyć. Podlać wodą i dusić ok. 10 min na wolnym ogniu. Śmietanę zahartować płynem z duszenia po czym dodać do pulpetów. Zagotować i doprawić. Podawać z ryżem lub ziemniakami i surówką.
Składniki:
- ok. 250g mięsa z pieczonego kurczaka
- ugotowana marchewka
- 2-3 łyżki solonych migdałów
- łyżeczka ziaren kolendry
- pieprz cytrynowy
- sól
- bułka i mleko do namoczenia
- jajko
- mąka i sezam do obtoczenia
- olej
- ok 2 łyżek kwaśnej śmietany