Wydrylowane owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą tyle soku, że będą nim zakryte. Dodajemy szklankę wody, stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy przez 30 min. Następnie zwiększamy ogień i smażymy nadal. W czasie smażenia zbieramy szumowiny.
Gdy owoce się zeszklą, a syrop zgęstnieje, dodajemy kwasek cytrynowy i wanilię i jeszcze raz smażymy przez 5 minut na małym ogniu.
Odstawiamy, przykryte ściereczką do następnego dnia. Zimne przekładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu, szczelnie zamykamy. Ustawione w chłodnym miejscu, ciemnym miejscu przetrzymają się nawet przez rok.
Składniki:
- 1 kg pozbawionych pestek winogron białych lub ciemnych
- 1 kg cukru
- płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- szklanka wody źródlanej
- mały kawałek wanilii