W naczyniu, w którym smażymy konfitury, gotujemy syrop z cukru i wody. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, odstawiamy do wychłodzenia. Owoce zalewamy wrzątkiem, trzymamy przez ok. 8 minut, cedzimy, obieramy ze skórki, przecinamy każdy owoc wzdłuż i usuwamy pestki.
Do chłodnego syropu władamy obrane i wypestkowane morele, naczynie stawiamy na niewielkim ogniu i bardzo powoli podgrzewamy. Gdy się zagotują, trzymamy na ogniu przez 3 minuty, odstawiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze czterokrotnie w ciągu dwóch dni. Konfitury są dobrze wysmażone , gdy owoce są szkliste, zawieszone w gęstym syropie i mają różowo-miodowy kolor. Gorące rozkładamy do oczyszczonych słoiczków, na wierzch lejemy łyżeczkę spirytusu i szczelnie zamykamy. W ciemnej i suchej piwnicy przechowują się dobrze nawet przez 2 lata.
Składniki:
- 1,5 kg dojrzałych moreli
- 2 kg cukru
- 1½ szklanki wody źródlanej