aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Przepisy Zupy

Rozgrzewający krem z dynii

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ziemniakami i cebulą. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy  cebulę, chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pokrojone warzywa i smażyć przez kilka minut. Na koniec smażenia dodajemy czosnek i chwilę przesmażamy. Następnie zalewamy wywarem jarzynowym.

Imbir obieramy ze skórki i zcieramy do zupy. Wszystko gotujemy do miękkości, następnie miksujemy na gładki krem. Doprawić solą.

Składniki:

  • 500 g dynii lub jedna dynia hokkaido
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 litr – wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól