Gęś dokładnie myjemy i sprawdzamy czy nie zostały w niej żadne podroby. Mięso nacieramy z zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na kilka godzin.
Obrane jabłka kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami i pokrojonymi podrobami. Tak przygotowany farsz przekładamy do gęsi. Zamykamy ją wykałaczkami lub po prostu szyjąc.
Gęś przekładamy do dużej brytfany i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160 stopni. N każdy kilogram powinno przypadać ok. 45 min pieczenia. W połowie pieczenia odkrywamy naczynie i zwiększamy temperaturę do 180 stopni, by gęś pieczona ładnie się zarumieniała. Dodajemy także pokrojone jabłka, które nie zmieścimy się do środka gęsi. Podczas pieczenia podlewamy mięso wytopionym z niego tłuszczem.
Pozostały z pieczenia sos zlewamy do garnka, dodajemy do niego upieczone jabłka i miksujemy. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Składniki:
- 1 młoda gęś owsiana
- 3 kwaśne lub kwaśno- winne jabłka
- suszony majeranek
- sól
- pieprz