aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Pieczona gęś

Gęś dokładnie myjemy i sprawdzamy czy nie zostały w niej żadne podroby. Mięso nacieramy z zewnątrz i od środka solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na kilka godzin.

Obrane jabłka kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami i pokrojonymi podrobami. Tak przygotowany farsz przekładamy do gęsi. Zamykamy ją wykałaczkami lub po prostu szyjąc.

Gęś przekładamy do dużej brytfany i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160 stopni. N każdy kilogram powinno przypadać ok. 45 min pieczenia. W połowie pieczenia odkrywamy naczynie i zwiększamy temperaturę do 180 stopni, by gęś pieczona ładnie się zarumieniała. Dodajemy także pokrojone jabłka, które nie zmieścimy się do środka gęsi. Podczas pieczenia podlewamy mięso wytopionym z niego tłuszczem.

Pozostały z pieczenia  sos zlewamy do garnka, dodajemy do niego upieczone jabłka i miksujemy. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Składniki:

  • 1 młoda gęś owsiana
  • 3 kwaśne lub kwaśno- winne jabłka
  • suszony majeranek
  • sól
  • pieprz