Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem. Nie przerywając ubijania, dolewamy masło, dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Całość wyrabiamy, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.
Migdały, orzechy i mak zaparzamy, mielimy a następnie ucieramy z cukrem i śmietaną na gęstą masę. Na koniec dodajemy miąższ z wanilii.
Wyrośnięte ciasto, dzielimy a każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Krążki dzielimy na trójkąty. Na każdy z nich nakładamy porcję przygotowanej wcześniej masy, zwijamy rogaliki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 220°C na złoty kolor.
Wystudzone rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami.
Składniki:
CIASTO:
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 6 jajek
- 2 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- ½ kostki roztopionego masła
NADZIENIE:
- 100 g maku zaparzonego mlekiem
- 100 g orzechów włoskich zaparzonych mlekiem
- 100 g migdałów zaparzonych mlekiem
- 1½ szklanki cukru pudru
- 1 laska wanili
- 1 łyżka kwaśnej śmietany