Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich cynamon i imbir i dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej kostkę masła i siekamy na drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód i boki ciasta przeznaczamy większą część ciasta. Wykładamy na nie osączone z nadmiaru soku jabłka. Wierzch przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 min.
Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- 3 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon i imbir do smaku