aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Domowa szarlotka

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich cynamon i imbir i dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej kostkę masła i siekamy na drobne kawałki. Dodajemy cukier puder, żółtka i szybko zagniatamy ciasto.

Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Na spód i boki ciasta przeznaczamy większą część ciasta. Wykładamy na nie osączone z nadmiaru soku jabłka. Wierzch przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C  przez ok 40 min.

Ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 3 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon i imbir do smaku