Indyka kroimy w zgrabną kostkę, oprószamy przyprawą kebab- gyros i przesmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia.
Selera kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy suszoną żurawinę oraz sałatę lodową poszarpaną na niewielkie kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, pilnując by się nie przypalił. Przestudzony dodajemy do selera. Dodajemy indyka.
Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu chilli. Mieszamy i dodajemy do sałatki, po czym całość mieszamy by wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Sałatkę dobrze jest odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Składniki:
- seler naciowy
- ok 50 dag fileta z indyka (lub fileta z kurczaka)
- duża garść ziaren słonecznika
- duża garść suszonej żurawiny
- sałata lodowa
SOS:
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- kilka kropli sosu chilli