aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Lekko i zdrowo Przepisy Sałaty i sałatki

Sałatka z selerem naciowym i żurawiną

Indyka kroimy w zgrabną kostkę, oprószamy przyprawą kebab- gyros i przesmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia.

Selera kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy suszoną żurawinę oraz sałatę lodową poszarpaną na niewielkie kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, pilnując by się nie przypalił. Przestudzony dodajemy do selera. Dodajemy indyka.

Przygotowujemy sos: do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu chilli. Mieszamy i dodajemy do sałatki, po czym całość mieszamy by wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Sałatkę dobrze jest odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Składniki:

  • seler naciowy
  • ok 50 dag fileta z indyka (lub fileta z kurczaka)
  • duża garść ziaren słonecznika
  • duża garść suszonej żurawiny
  • sałata lodowa

SOS:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli sosu chilli