aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przekąski Przepisy

Bezglutenowe ciasto do pizzy

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20- 30 minut by wyrosło, przykrywając ściereczką.

Po tym czasie rozwałkowujemy cienko i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Samo ciasto zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12 minut.

Upieczone ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, układamy na nim ulubione składniki  i zapiekamy kolejne 8-10 minut.

Składniki:

  • 20 g suchych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 2 szkl mąki kukurydzianej
  • 2 szkl mąki ryżowej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 70 ml oliwy
  • 1/3 łyżka soli