aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Kukurydziane ciasto cytrynowe

Masło ucieramy z cukrem, aż masło zbieleje. Cały czas miksując dodajemy naprzemiennie jajka z mąką wymieszaną z mielonymi migdałami. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz miąższ wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki. Przekładamy ją do miski, dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i tak rozpuszczamy czekoladę, mieszając by połączyła się ze śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami lub migdałami.

Składniki:

CIASTO:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 200 g mielonych migdałów
  • skórka starta z 2 cytryn
  • miąższ z wanilii

POLEWA:

  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szkl śmietany 30%
  • 60 g niesolonych pistacji lub migadałów