Masło ucieramy z cukrem, aż masło zbieleje. Cały czas miksując dodajemy naprzemiennie jajka z mąką wymieszaną z mielonymi migdałami. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz miąższ wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki. Przekładamy ją do miski, dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i tak rozpuszczamy czekoladę, mieszając by połączyła się ze śmietaną. Odstawiamy do wystudzenia. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami lub migdałami.
Składniki:
CIASTO:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 80 g mąki kukurydzianej
- 200 g mielonych migdałów
- skórka starta z 2 cytryn
- miąższ z wanilii
POLEWA:
- 100 g białej czekolady
- 1/4 szkl śmietany 30%
- 60 g niesolonych pistacji lub migadałów