Dieta bezglutenowa zalecana jest przede wszystkim osobom chorym na celiakię, ale także dla tych z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten. Jednak do takiej diety sięgają także osoby, które starają się zredukować wagę lub polepszyć pracę układu pokarmowego.
Na czym dokładnie ona polega? Jak podaje Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO powinno się z niej wykluczyć jęczmień, pszenicę i żyto, a co za tym idzie również ich produkty pochodne. Osoby, które wybierają taką dietę rezygnują z produktów wysoko przetworzonych m.in. białego pieczywa, białego makaronu oraz słodyczy.
Przy wyborze produktów bezglutenowych ważne jest czytanie etykiet, bo gluten znajduje się prawie wszędzie- w gotowych produktach takich jak sosy, lody, mrożonki, słodycze, desery czy sałatki. I nawet jeśli nie ma na etykiecie wyraźnie zaznaczonego glutenu, to warto wiedzieć, że znajduje się chociażby w syropie glukozowo-fruktozowym, skrobi modyfikowanej, hydrolizatach białek roślinnych, aromatach i glutaminianie sodu.
Produkty bezglutenowe oznaczone są przekreślonym kłosem.
Przy diecie bezglutenowej należy pamiętać o dobrze zbilansowanych posiłkach, bo to pomoże uniknąć niedoborów magnezu, żelaza, witamin z grupy B oraz cynku. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią ilość warzyw, zwłaszcza zielonych i strączkowych. Oto po co warto sięgać w diecie bezglutenowej:
- ryż brązowy i dziki;
- ziarna i owoce roślin bezglutenowych: tapioka, amarantus, quinoa (komosa ryżowa), sezam, len, słonecznik, migdały, dynia, orzechy;
- mąki: ryżowa, kukurydziana, gryczana, ziemniaczana, z manioku, z amarantusa, sojowa, z ciecierzycy, migdałowa, kasztanowa;
- kasze: z gryki, prosa.
Naturalnie glutenu nie zawierają: mięso, olej, świeże owoce i warzywa, alkohol destylowany, wina, nabiał, ryby i owoce morza, jajka, rośliny strączkowe, miód, ocet i pestki.
Dieta bezglutenowa wcale nie musi być ciężka i skomplikowana. Wystarczy mieć wiedzę co wybierać.
źródło: kuchnia lidla