Jest jednym z najpopularniejszych warzyw. W naszej kuchni używany głównie do zup lub jako dodatek do obiadu, podawany w towarzystwie zasmażanej bułki tartej. I choć jest łatwo dostępny, tani i można z niego dosłownie wyczarować wiele pysznych dań to jednak nie jest doceniany tak jak na to zasługuje. Być może dlatego, że smak kalafiora nie jest zbyt wyrazisty, a i zapach przy gotowaniu tego warzywa jest dość specyficzny. Jednak warzywo to jest bardzo zdrowe, a to ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów.
Dlaczego warto sięgać po kalafiora? Po pierwsze sprzyja odchudzaniu i przyspiesza metabolizm. Jest on niskokaloryczny a przy tym sycący. W szklance kalafiora znajdują się 3 gramy błonnika, co stanowi 10% naszego dziennego zapotrzebowania. A to właśnie błonnik usprawnia procesy trawienne i wspomaga oczyszczanie jelit ze zbędnych złogów. Ponadto dieta, w której obfitują warzywa z dużą zawartością błonnika zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i cukrzycy. Dlatego po kalafior powinny sięgać osoby odchudzające się.
Po drugie kalafior jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.
Po trzecie znajdziemy w nim cholinę, której brakuje wielu osobom, a która wspiera pracę mózgu.
Po czwarte może przeciwdziałać nowotworom, a to za sprawą sulforafanu, który hamuje enzymy zaangażowane w rozwój nowotworów. Ponadto jest bogatym źródłem dwóch grup przeciwutleniaczy: glukozynolany i izotiocyjaniany, które spowalniają rozwój komórek rakowych.
Kalafior można wykorzystać na wiele sposobów, zarówno na surowo jak i na ciepło. Ogranicza nas tylko nasza fantazja.
źródło: wprost online