Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajmy cukier i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy olej, mleko i jajka. Mokre składniki łączymy z suchymi, tak by otrzymać jednolitą masę.
Foremki do muffinek wyłożone papilotami napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. W każdą wciskamy po kilka migdałów. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Wystudzone muffiny oprószamy cukrem pudrem.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju
- 1½ szkl mleka
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 10 dag migdałów
- 3 łyżki kakao
- 1½łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania