aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Desery Przepisy

Muffinki czekoladowe z pistacjami

Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajmy cukier i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy olej, mleko i jajka. Mokre składniki łączymy z suchymi, tak by otrzymać jednolitą masę.

Foremki do muffinek wyłożone papilotami napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. W każdą wciskamy po kilka migdałów. Pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Wystudzone muffiny oprószamy cukrem pudrem.

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1½ szkl mleka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 10 dag migdałów
  • 3 łyżki kakao
  • 1½łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania