Filety opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 4 części. Doprawiamy solą i pieprzem. Posiekane drobno orzechy, skórkę z cytryny, ser, ostrą paprykę i bułkę tartą dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ryby oprószamy niewielką ilością mąki, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie dokładnie w przygotowanej panierce. Gotową rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 min. ( tak by panierka była zrumieniona.
Taką rybę podajemy z frytkami z ziemniaków lub z selera.
Składniki:
- 2 większe filety z dorsza
- sól
- pieprz
- 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 1½ łyżki otartej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera ( tu można użyć Parmezan, Grana Padano lub Cheddar)
- szczypta mielonej ostrej papryki
- 1/3 szklanki bułki tartej
- niewielka ilość mąki
- 3 jajka