aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Dania główne Przepisy

Ryba w panierce orzechowo- serowej

Filety opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 4 części. Doprawiamy solą i pieprzem. Posiekane drobno orzechy, skórkę z cytryny, ser, ostrą paprykę i bułkę tartą dokładnie mieszamy. Każdy kawałek ryby oprószamy niewielką ilością mąki, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie dokładnie w przygotowanej panierce. Gotową rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 min. ( tak by panierka była zrumieniona.

Taką rybę podajemy z frytkami z ziemniaków lub z selera.

Składniki:

  • 2 większe filety z dorsza
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • 1½ łyżki otartej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera ( tu można użyć Parmezan, Grana Padano lub Cheddar)
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • niewielka ilość mąki
  • 3 jajka