Papryka – smakuje i leczy

Najbardziej popularna jest w kuchni węgierskiej, meksykańskiej oraz hiszpańskiej. Ale i u nas zyskuje coraz większe uznanie. Jest idealnym dodatkiem do dań i naturalnym lekiem.

Papryka zwiera dużo witaminy C, beta-karotenu, związków mineralnych, w tym przede wszystkim potasu, a także sporo bioflawonoidów, które mają właściwości antynowotworowe. Można podzielić paprykę na słodką i ostrą. Ta druga zawiera duże ilości kapsaicyny, która jest odpowiedzialna za ostry smak.

W jakiej postaci jeść paprykę?

  • surową, marynowaną, konserwową, faszerowaną, grillowaną
  • słodką, jako dodatek do kanapek i sałatek
  • ostrą, jako dodatek do dań gorących: sosów, gulaszów i zup
  • suszoną i zmieloną, jako przyprawę (nasiona, gniazda nasienne oraz żyłki we wnętrzu owocu są niejadalne)

 

Odmiany papryki:

  • bell – najpopularniejsza, słodka; występuje w kolorze czerwonym, żółtym lub zielonym; spożywana na surowo jako dodatek do sałatek i kanapek; wykorzystywana do przyrządzania leczo i sosów

  • cayenne – ostra, długa; w wyniku jej suszenia i mielenia powstaje pieprz kajeński
  • chili – bardzo ostra, o niewielkich czerwonych owocach; używana jako przyprawa
  • jalapeno – bardzo ostra, o niewielkich zielonych lub czerwonych owocach; w postaci świeżej i konserwowej dodawana do sosów, zup, mięs i serów
  • pepperoni – słodka, o wydłużonych owocach; dodawana do pizzy
  • tabasco – ostra, o owocach długości 3-5cm; przyrządza się z niej sos tabasco.

 

Na co zwracać uwagę przy zakupie:

  1. skórka lśniąca i niepomarszczona
  2. owoce twarde i jędrne, bez uszkodzeń
  3. jednolity, intensywny kolor

 Przechowuj paprykę w temperaturze 7-14 stopni C, zachowa wtedy świeżość nawet przez 12 dni.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.