aleobiad.pl

serwis informacyjno-kulinarny

Kulinarne ABC

Cenny miód z cynamonem

Czy wiecie, że mieszanka miodu i cynamonu leczy wiele chorób? Niektórzy naukowcy uważają, że jest ona bardzo skutecznym lekiem na mnóstwo schorzeń, m.in. na choroby serca, zapalenie stawów, infekcje pęcherza, przeziębienie, rozstrój żołądka, wzdęcia, niestrawność, grypa a nawet rak żołądka czy rak kości.

Miód z cynamonem obniża poziom cholesterolu, chroni przed zawałem i zmniejsza zadyszkę. Wspomaga układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia i co ciekawe wpływa też na obniżenie wagi.

Cynamon poprawia pamięć i hamuje rozwój bakterii, a miód pomaga zapobiegać biegunkom, łagodzi bóle mięśni i zwiększa zdolność koncentracji. Jest źródłem mikroelementów, takich jak wapń, potas, cynk i magnez. Reguluje pracę wątroby, nerek i przewodu moczowego.

Miód i cynamon ( 2 łyżeczki miodu i 1 łyżeczkę cynamonu) można rozpuścić w wodzie i pić najlepiej codziennie na pół godziny przed śniadaniem lub smarować nim pieczywo, naleśnik czy placuszki.